Als u een lening afsluit dan wilt u natuurlijk zo goedkoop mogelijk uit zijn. Een lage rente is voordelig maar kan ook gevaarlijk zijn. Een lage leningrente wordt vaak aangeprijst in reclames en advertenties. Het betekent echter nog niet dat u dan goedkoop uit bent en een voordelige lening hebt. Er gelden meestal bepaalde voorwaarden die niet direct zichtbaar zijn maar vermeld worden bij de kleine lettertjes.

Instaprente
De instaprente staat ook wel bekend als de actierente. Hiermee wordt u gelokt met een lage rente terwijl deze rente maar voor een beperkte periode geldig is. Na deze periode wordt de rente verhoogd, soms tot een niveau hoger dan gebruikelijk. U gaat in feite in op een actie waar u achteraf snel spijt van zult krijgen. Nadat de actieperiode afgelopen is kunnen de maandlasten sterk stijgen.

Verplichte verzekering
Een lage rente betekent minder inkomsten voor een kredietverstrekker. De kredietverstrekker wil echter ook winst maken op de lening. Met alleen een lage rente lukt dat niet. U wordt gelokt door de lage rente maar later komt u erachter dat het verplicht is om een verzekering af te sluiten bij de lening. De kredietverstrekker maakt vervolgens winst over de premie van de verzekering.