Als u een lening afsluit dan kunt u een verzekering afsluiten die garandeert dat uw lening wordt afgelost. Als u de lening niet meer kunt aflossen dan wordt dit gedaan door de verzekering. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u werkloos raakt of arbeidsongeschikt. Wat gebeurt er dan met de lening? De lening moet hoe dan ook afgelost worden. Wie betaald dan de aflossingen op de lening?

Verplicht verzekeren lening
Er zijn kredietverstrekkers die geen geld uitlenen zonder een verzekering. Het risico wordt door een verzekering sterk verkleind voor de kredietverstrekker. Deze maakt zelfs op de verzekering winst. Als u geen verzekering wilt dan moet u ergens anders geld lenen waar het wel mogelijk is om een lening af te sluiten zonder een verzekering.

Zelf bepalen of u de lening wilt verzekeren
Er zijn ook kredietverstrekkers die u zelf de keuze geven om een verzekering voor de lening af te sluiten. U kunt dan zelf bepalen of u wel of geen verzekering neemt. Schat het risico in dat u de lening niet meer kunt aflossen voor u de keuze maakt. Er zitten voordelen maar ook nadelen aan het afsluiten van een verzekering voor een lening.