Als u een lening aanvraagt dan wordt u aan de hand van uw gegevens die u gebruikt bij de aanvraag getoetst bij het BKR in Tiel. Bijna iedereen in Nederland staat genoteerd bij het BKR. Iedereen die bij het BKR genoteerd is heeft een vorm van krediet. U kunt hierbij denken aan een krediet op een betaalrekening of een consumptieve lening die u in het verleden hebt afgesloten.

Toetsing bij het BKR
Bij een toetsing bij het BKR gaat de kredietverstrekker na of u problemen hebt gehad met betalingen. Het is ook zichtbaar of u nog achterstallige betalingen hebt openstaan. Het BKR geeft deze informatie door aan de deelnemer zodat deze een doordachte keuze kunnen maken om wel of geen lening te verstrekken. Aan de hand van uw betalingsverleden probeert men te voorkomen dat u in de problemen komt en kan men uw kredietwaardigheid beter inschatten.

Een toetsing bij het BKR heeft een voordelen voor beide partijen. Voor de kredietverstrekker is het handig zodat men beter kan inschatten wat er voor u mogelijk is en voor uw is het handig omdat u weet dat u nooit te veel geld leent. Door de toetsing bij het BKR weet u zeker dat men u kredietwaardig beoordeeld als u in aanmerking kunt komen voor de lening.

Geld lenen met negatieve BKR-registratie
Als u een negatieve BKR-registratie hebt dan is het niet mogelijk om een lening aan te vragen. Als uit de toetsing bij het BKR blijkt dat u betalingsachterstanden hebt of een slecht betalingsverleden dan is de kredietverstrekker niet bereid om u een lening te verstekken. Het is echter mogelijk om van de negatieve registratie af te komen.